Fenomenul de Burnout a fost inclus în 2019 în clasificarea statică internațională a bolilor de către Organizația mondială a sănătății, care îl definește ca „un sindrom rezultat în urma stresului cronic de la locul de muncă, care nu a fost gestionat cu succes”. Responsabilitatea liderului este de a asigura angajaților un mediu de lucru deschis, sănătos și echilibrat pentru a preveni epuizarea fizică și psihică a acestora. 

Care sunt pașii de prevenire a acestui fenomen? În primul rând este esențial să recunoști simptomele acestuia și factorii care l-ar putea declanșa; Crearea unui mediu de lucru sănătos; Monitorizarea și gestionarea încărcării la nivel de echipă; Implementarea unor metode de gestionare a stresului; Evaluarea și reducerea factorilor declanșatori de stres pe termen lung; Setarea unui exemplu din partea liderului.

Cum recunoști burnout-ul? Principalele semne ale acestuia sunt: oboseala cronică, scăderea productivității, lipsa motivației, creșterea absenteismului, stare permanentă de iritabilitate, dificultăți de concentrare, probleme în organizarea eficientă a timpului de lucru, preferința de a fi izolat față de ceilalți membri ai echipei, migrene repetate. 

Pentru a putea fi prevenit, este necesar să știm care ar putea fi factorii declanșatori. Principalul  factor este supraîncărcarea cu responsabilități, urmat de setarea unor termene limită nerealiste, lipsa clarității asupra sarcinilor alocate și lipsa susținerii liderului. La acestea se pot adăuga și factorii externi precum: presiune din partea clienților și lipsa resurselor la nivel de echipă. 

Crearea unui mediu de lucru sănătos și echilibrat în care este promovată comunicarea deschisă la nivel de echipă despre stresul resimțit și provocările întâmpinate, poate face diferența. În acest fel, angajații vor simți că sunt ascultați și că pot cere ajutorul atunci când au nevoie. O întâlnire săptămânală cu membrii echipei poate fi un punct de plecare, pentru a înțelege problemele cu care se confruntă, stresul resimțit și gradul de încărcare astfel încât să puteți conveni asupra ajustărilor necesare. Un mediu de lucru sănătos este și acela în care fiecare persoană își cunoaște responsabilitățile, eliminând neclaritățile din echipă la nivel de taskuri. Liderul ar trebui să aibă o întâlnire trimestrială cu fiecare angajat în care să discute fișa de post actualizată, responsabilitățile acesteia și să stabilească livrabile cu termene realiste.   Mai mult de atât, echilibrul între viața personală și cea profesională de contabil, reprezintă un factor important în viața membrilor echipei. De aceea, pentru a păstra acest echilibru, liderul poate veni cu propuneri în această direcție, precum: flexibilitatea programului zilnic, astfel încât un angajat poate lucra peste program pentru a termina programul mai repede într-o altă zi; posibilitatea de a lucra o zi remote (de acasă sau din orice alt loc, eliminând astfel orele petrecute pe drumul către și de la muncă); posibilitatea de a termina programul mai repede pentru a-și rezolva anumite probleme personale și recuperarea orelor în orice altă zi. 

În procesul de prevenire a burnout-ului, un rol important îl joacă și modalitatea de gestionare a încărcării echipei din partea liderului. Pentru a ști gradul de încărcare al fiecărui membru, liderul se poate folosi de un sistem de management prin care poate analiza și distribui în mod echilibrat sarcinile. În orice mediu de lucru apar și sarcini urgente sau neprevăzute, care trebuie rezolvate și din acest motiv, trebuie să existe o flexibilitate și în termenele impuse, dar și un sistem de prioritizare a taskurilor. Liderul poate organiza întâlniri săptămânale pentru a vedea statusul lucrărilor și pentru a stabili dacă anumite termene trebuie prelungite, dacă anumite task-uri trebuie urgentate în funcție de importanța lor, sau dacă este necesară redistribuirea task-urilor în cazul în care un anumit angajat este suprasolicitat. În cazul task-urilor repetitive sau solicitante, acestea pot fi distribuite în echipă prin rotație, eliminând monotonia sau presiunea resimțită de un singur angajat. 

Pentru bunăstarea echipei la locul de muncă, liderul poate veni cu propuneri pentru gestionarea stresului. Acesta poate apela la o persoană cu experiență în domeniu, cum ar fi un specialist în managementul stresului sau un coach care să susțină diferite workshop-uri cu echipa, cum ar fi cel de reziliență emoțională, care ar putea ajuta la gestionarea mai bună a termenelor stricte. Mai mult de atât, pot fi organizate și activități informale pentru relaxare, cum ar fi evenimente sociale, activități fizice în aer liber, team building-uri regulate. Toate acestea pot funcționa doar dacă și în programul zilnic de muncă sunt încurajate pauzele scurte dar și implementarea unor office hours la nivel de echipă, timp în care angajatul se poate concentra doar pe un task, fără a fi întrerupt de ceilalți colegi sau de clienți. 

Fiecare membru al echipei percepe stresul în mod diferit, de aceea este important ca liderul să consulte angajații în mod regulat, pentru a afla care este nivelul de stres resimțit. O modalitate utilă pentru a afla astfel de informații sunt chestionarele anonime, în care fiecare își poate exprima părerea în legătură cu stresul resimțit, sursele acestuia și nivelul de satisfacție actual la nivelul de muncă. Chestionarele anonime oferă libertatea angajaților de a se exprima fără rețineri și fără frica de stârni tensiuni la locul de muncă. Optimizarea proceselor interne poate contribui la reducerea factorilor de stres prin automatizarea sarcinilor repetitive pentru a reduce volumul de muncă sau revizuirea periodică a priorităților și amânarea/anularea sarcinilor sau proiectelor inutile. Planurile de carieră pot avea un impact pozitiv asupra motivației echipei, astfel încât, dacă un angajat are obiectivele clar setate iar atingerea acestora aduc o creștere la nivel profesional (fie financiar, fie la nivel de rol în organizație), implicarea lui va crește considerabil. 

Liderul are un rol principal în prevenirea burnout-ului la nivelul organizației. Acesta trebuie să  încurajeze discuțiile deschise despre nevoile și problemele întâmpinate de fiecare membru al echipei, să creeze un mediu sigur, bazat pe colaborare și susținere. Este important ca atunci când liderul sesizează o încărcare mare asupra unui angajat, să vină cu soluții pentru a diminua presiunea resimțită de acesta. Liderul poate analiza prioritățile și poate redistribui în echipă anumite task-uri, pentru a diminua crea un echilibru la nivel de task-uri în echipă sau poate chiar amâna/anula anumite sarcini care nu reprezintă urgențe, prioritizând astfel bunăstarea echipei.Pentru a încuraja un mediu de lucru echilibrat și sănătos, liderul ar putea seta un exemplu pentru echipă prin propriile acțiuni. Acesta și-ar putea lua pauze vizibile în timpul zilei și evita trimiterea de e-mailuri după program, în acest fel respectând programul de muncă stabilit la nivel de echipă. Mai mult de atât ar trebui evitate pe cât posibil apelurile către angajați, atât după program, dar și în zilele libere, pentru a oferi acestuia posibilitatea de a se detașa și relaxa. 

În concluzie, este mai bine sa previi decât să tratezi burnout-ul unui angajat. Dacă aceștia se simt relaxați și susținuți la locul de muncă, productivitatea lor va crește. Mai mult de atât, atunci când un angajat vede că sănătatea și bunătatea lui contează în interiorul organizației, acesta va fi mai puțin predispus în a căuta locuri noi de muncă și va fi dispus să recomande mai departe compania, contribuind la creșterea reputației pe piața muncii și atragerea de noi talente. 

Dacă dorești să afli mai multe despre echilibrul dintre viața profesională de contabil și cea personală, te invităm să parcurgi următorul podcast în care abordăm acest subiect: https://seo.brunomag.ro/viata-contabilitate.

 

Dacă vrei să afli informații despre abordarea culturilor de muncă toxice, te invităm să urmărești următorul episod:

👉 Click aici și urmărește acum!