Din ce in ce mai des, ne folosim de diferite aplicatii/platforme pentru a indeplini munca de zi cu zi. Indiferent ca folositi un site pentru gestionarea comenzilor sau o aplicatie pentru gestionarea sarcinilor, apar noi aplicatii care declara: ca va pot ajuta mai mult, ca ofera mai multe functionalitati sau ca sunt mai ieftine.
Printe aceste declaratii apar mascate sub diferite forme si diferite reclame pentru “Low-Code-No-Code”. Cel mai des le auzi sub forma: “nu ai nevoie de cunoștințe avansate de programare pentru a utiliza această aplicație“, “poți să creezi și să personalizezi aplicația pentru nevoile tale, fără a fi nevoie să scrii cod”.
In acest articol ne vom concentra pe studiile care stau la baza acestor reclame si vom analiza cat de aproape se afla de adevar.
Sa luam cateva exemple, pe care cu siguranta le-ati intalnit in reclamele de zi cu zi.
- ”Foloseste aplicatia noasta și vezi cât de ușor și intuitiv este să o folosești”
- “Doar trage elemente pe ecran si vei putea customiza aplicatia fara a scrie o linie de cod.”
- “Avem sute de template-uri de care te poti folosi.“
Exemplele de mai sus trimit catre idei care ne fac sa credem ca:
- Aplicatia va fi usor si intuitiv de folosit.
- Nu trebuie sa stii sa scrii cod pentru a folosi aplicatia.
- Deoarece exista multe sabloane, exista posibilitatea sa gasesti exemple pentru propriile cerinte.
- Deoarece nu este nevoie de un programator (“fara a scrie o linie de cod“) ar reiesi ca vor fi costuri reduse pentru a crea o solutie cu aceste aplicatii.
Sa luam fiecare idee in parte si sa o demitizam.
Usor si intuitiv de folosit
Exista multiple studii care arata si sustin ca aplicatiile Low-Code-No-Code ajuta programatorii sa lucreze mai rapid sau mai eficient. Dar in aceste reclame nu vedem sa fie mentionat “Usor si intuitiv de folosit pentru programatori“, in schimb beneficiul este generalizat ca si cum oricine poate folosi aceste aplicatii.
Desi aceste studii ne avertizeaza ca exista dezavantaje chiar si pentru programatori in folosirea acestor aplicatii. Cateva dintre aceste dezavantaje sunt:
- Lipsa flexibilitatii. Daca aplicatia nu iti permite sa faci un lucru, atunci aplicatia nu iti permite sa faci acel lucru, si nimic nu va schimba asta.
- Angajamentul de cost continuu / Subscriptii pentru a folosi aplicatia. Desi costul initial este mic, deseori trebuiesc achizitionate alte pachete pentru a primi acces la toate functionalitatile aplicatiei (exemplu: pachetele Premium).
- Dependenta de furnizor. Odata ce ai inceput sa construiesti o solutie in una dintre aceste aplicatii, ramai blocat pe viata cu aplicatia aleasa. Daca ulterior te decizi sa schimbi aplicatia, va trebui sa reconstruiesi solutia de la inceput.
Dezavantajele sunt numeroase, am enumerat doar cateva dintre ele. Acestea se aplica pentru toata lumea, deci nu doar pentru programatori. In schimb, atunci cand vorbim de avantajele folosirii acestor aplicatii, situatia este diferita – ceea ce este avantajos pentru un programator, nu va fi la fel de avantajos pentru o persoana non-tehnica.
Exista studii care includ cateva avantaje ale acestor aplicatii si pentru persoanele non-tehnice:
- Din ce in ce mai multe persoane si companii folosesc aceste aplicatii low-code
- Deoarece persoanele non-tehnice pot contribui la dezvoltarea solutiilor, costurile dezvoltarii solutiilor scad cu pana la 75%. Dar e important de mentionat ca aceste companii folosesc un mix de persoane tehnice si non-tehnice, nu doar persoane non-tehnice.
- Posibilitatea de a crea exemple/demo-uri intr-un mod rapid.
- Pentru persoanele non-tehnice care vor sa devina persoane tehnice si sa invete aceste platforme, ofera posibilitatea de a invata si testa diferite idei rapid si cu usurinta.
Observam ca studiile nu arata ca aplicatiile sunt usor de folosit pentru a dezvolta solutii complete de catre persoane non tehnice, ci doar pentru a crea exemple sau demo-uri.
De asemenea cu cat aplicatia ofera mai multe functionalitati, cu atat este mai greu de inteles si folosit pentru utilizatori.
Atentie! Probabil ca in loc sa achizionati serviciile unui expert care sa va indrume si sa va ofere solutii la probleme, veti dori sa apelati la aplicatia low-code-no-code. Dar tinenti cont ca va puteti lovi de urmatoarele probleme:
- Dupa ce construiti jumatate din solutie observati ca aveti nevoie de pachetul PRO sau un alt produs pentru a finaliza solutia.
- Petreceti ore cautand cum se foloseste aplicatia, deoarece documentele si tutorialele aplicatiei sunt incomplete.
- Dupa achizitionare, aflati ca aplicatia nu este solutia pe care o cautati pentru problema dvs.
Nu trebuie sa stii sa scrii cod pentru a folosi aplicatia
Desi nu este necesar a sti programare pentru a construi o solutie, utilizatorii au nevoie de cunostinte de programare pentru a rezolva problemele intalnite in folosirea acestor platforme.
Studiile arata ca utilizatorii non-tehnici care utilizează platformele no-code pot fi vulnerabili la erori și vulnerabilități de securitate. De asemenea, studiile avertizeaza ca utilizatorii non-tehnici nu au cunoștințele și experiența necesare pentru a dezvolta soluții de afaceri complexe și eficiente si cum adesea solutiile dezvoltate de catre non-programatori sunt incomplete sau ineficiente.
Avem sute de template-uri de care te poti folosi
Fie ca e vorba de sute, zeci sau mii de template-uri, acestea nu te vor ajuta decat la construirea mai rapida a unui exemplu sau un demo al unei solutii mai complexe.
Desi template-urile ajuta in crearea solutiilor mici si adauga un plus de consistenta in procesul utilizatorilor, acestea tind sa aibe un impact mic sau foarte mic in construirea/dezvoltarea solutiilor medii sau complexe.
Nu este nevoie de un programator / Costuri reduse in dezvoltarea solutiilor.
Dupa cum am mentionat si mai sus, pentru a profita de toate beneficiile ale acestor aplicatii avem nevoie de un programator sau de cunostinte de programare, pentru a nu intampina dificultati sau blocaje.
In ceea ce priveste costurile, observam ca studiile arata contrariul. Nu ajungeti sa cheltuiti mai putini bani, daca nu lucrati cu un programator. Desigur, mereu va exista o aplicatie mai ieftina, in care puteti prototipa diferite solutii rapid.
Pe termen scurt aceste aplicatii sunt mai ieftine, dar pe termen lung, situatia se schimba, pretul subscriptiei incepe usor, usor sa se adune, solutia se dezvolta si necesita functionalitati aditionale care trebuie achizitionate separat. In plus se adauga si timpul pe care il petreceti invatand sa folositi aplicatia.
Concluzii
In concluzie, echipele mixte (persoane non-tehnice + persoane tehnice) tind sa profite cel mai mult de beneficiile acestor aplicatii. La polul opus stau echipele non-tehnice care sunt afectate de dezavantaje si ar trebui sa dedice mai mult timp analizei acestor aplicatii, inainte de a le achizitiona. Aplicatiile low-code-no-code au costuri ridicate si acestea ar trebui folosite doar ca solutii pe termen scurt. Daca ai nevoie de ajutor in alegerea solutiilor digitale, te putem ajuta oricand printr-o intalnire, pe care o poti rezerva aici.
Studiile consultate pentru acest articol:
- Sufi, F. Algorithms in Low-Code-No-Code for Research Applications: A Practical Review. Algorithms 2023, 16, 108. Algorithms in Low-Code-No-Code for Research Applications: A Practical Review
- John Ribeiro. “Low-Code and No-Code Platforms Are Gaining Ground in the Enterprise.” CIO, 2021. https://www.cio.com/article/3606513/low-code-and-no-code-platforms-are-gaining-ground-in-the-enterprise.html
- Marko Kovacevic. “No-Code/Low-Code Software Development Explained.” The Startup, 2021. Medium
- Jessica Davis. “Beware the Low-Code Trap.” InformationWeek, 2019. Is Lean IT Killing Your Digital Transformation Plans?
- Joanne Chen. “The Rise of No Code and the Future of Software Development.” Forbes, 2021. https://www.forbes.com/sites/joannechen/2021/04/29/the-rise-of-no-code-and-the-future-of-software-development/?sh=3d45c1d2350e
- Benoit Lheureux. “Market Trends: Low-Code Development Technologies.” Gartner, 2020. Audit at the Speed of Business: Enabling Audit Foresight
- John Rymer. “The Forrester Wave™: Low-Code Development Platforms for AD&D Professionals, Q1 2021.” Forrester, 2021. https://www.forrester.com/report/The+Forrester+Wave+LowCode+Development+Platforms+For+ADD+Professionals+Q1+2021/-/E-RES162987
- Alex Konrad. “No-Code/Low-Code Startup Unqork Raises $207 Million To Reach $2 Billion Valuation.” Forbes, 2021. https://www.forbes.com/sites/alexkonrad/2021/04/26/no-codelow-code-startup-unqork-raises-207-million-to-reach-2-billion-valuation/?sh=2c16bbf069b3
- Jim Rudden. “No Code vs Low Code: What’s the Difference?” Medium, 2021. Medium
- Nils Vinje. “5 Hidden Costs of Low-Code Development.” Forbes, 2021. https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2021/03/12/5-hidden-costs-of-low-code-development/?sh=5f5e4d7727ad
- Kurt Marko. “Low-Code And No-Code: Is It Really That Easy, And How Will It Impact Your Business?” Forbes, 2021. https://www.forbes.com/sites/kurtmarko/2021/05/17/low-code-and-no-code-is-it-really-that-easy-and-how-will-it-impact-your-business/?sh=535982da2865
- Jason Bloomberg. “Low-Code/No-Code Is Out of Control. Here’s Why.” Forbes, 2021. https://www.forbes.com/sites/jasonbloomberg/2021/06/02/low-codeno-code-is-out-of-control-heres-why/?sh=20a36c121b8a